Sand Life nätverkar med övriga svenska Life-projekt

Sand Life besöker Vindel River Life och Life MOTH tillsammans med övriga svenska Life-projekt under 8 -9 oktober 2013.

 gruppbild_stor

Under två dagar samlades de svenska Life Nature-projekten hos Vindel River Life och Life MOTH vid Vindelforsen i Västerbotten och diskuterade Life-arbetet i Sverige. Årligen hålls dessa träffar för att Life-projekten ska kunna utbyta erfarenheter med varandra och för att projekten ska kunna genomföras så bra som möjligt. Projektledare och projektekonomer får här möjlighet att presentera och diskutera de olika projekten för varandra.

Under kunnig ledning av Daniel Holmqvist fick deltagarna veta hur man arbetat med att återställa vattenflödet och bottnarna i både Vindelälven och dess biflöden. Genom aktiva kommunikationsinsatser och sammarbeten med markägare kunde man både släppa på vatten i torrlagda åfåror och lyfta ut stock och sten i huvudfårorna. Samtidigt hälldes småsten ut för att förbättra lekplatser för vattensystemets öringar. Och vi fick även se en lite bäcköring stå på pass i en nyskapad lekgrop.

Ute i den norrländska tallskogen presenterade även Hans Gardfjäll från Life MOTH hur man i projektet utvecklat metoder för att följa upp mindre vanlige naturtyper inom Natura 2000. Syftet är att få veta hur mycket av dessa habitat som finns i landet och hur deras bevarandestatus ser ut. Resultaten från inventeringarna används bland annat för Sveriges regelbundet återkommande rapporteringar till EU.