Naturvårdsbränning är en av de restaureringsåtgärder som kommer att användas i Sand Life. Den 26 mars samlas personer från förvaltning och ideella föreningar i Skyttepaviljongen, Hagestad för att få lära sig mer om denna urgamla skötselmetod. Föreläsare var Krister Larsson, Allma Natur och kultur, som har stor erfarenhet av naturvårdsbränning och som varje vår är med och bränner ljunghedar och gräsmark i Halland.
Naturvårdsförvaltare Magnus Jönsson (t.h.) som arrangerade kursen tilllsammans med Krister Larsson (t.v.), dagens föredragshållare.
Bränning var en vanlig skötselmetod i kulturlandskapet förr i tiden och har under senaste åren fått ett uppsving i naturvårdskretsar. Metoden har stora fördelar både biologiskt och ekonomiskt. Under dagen gavs historiska tillbakablickar på hur elden tidigare användes i landskapet. Tillsammans med Krister diskuterar vi också eldens eventuella för- och nackdelar för den biologiska mångfalden. Utrustning och säkerhet var andra ämnen under dagen.
Vi hade hoppats på att kunna få prov på tillvägagångssättet, utrustning och säkerheten. Tyvärr så gjorde den sena våren att vi inte fick lov att själva pröva på att bränna då snön fortfarande låg kvar på Österlen. Men Krister visade upp sina viktigaste redskap – räfsan och vattenkannan.