Sveriges Life-projekt samlade i Örebro

Under två dagar i november 2016 samlades representanter för de svenska Life-projekten i Örebro. Allt som rör hur man genomför ett Life-projekt diskuterades; hur gör vi upphandlingar så att de räcker för EU, kan man förlänga ett projekt, hur gör man en Midterm report och vad innebär det att få en EU-revision efter avslutat projekt? Ekonomerna drog sig avsides för att prata tidredovisning och fakturahantering.

Vi gjorde ett besök till sjön Tysslingen där vårt värd-projekt Reclaim restaurerar våtmarker runt en fågelrik slättsjö. Projektledaren Jesper Pietsch ledde oss till engammal transformatorstation som byggts om till naturrum. Vi fick ett stopp i en raststuga för att se ut över nyskapade häckningsöar och muddring. Vi fick även se en ombyggd pistmaskin som används för vasslåtter på de sanka markerna runt sjön (se foto nedan).

Life-möte i Örebro nov 2016
pistmaskin

Lyckad konferens om biologisk mångfald 9 – 10 november 2013

Helgen den 9:e och 10:e november 2013 samlades 130 personer från ideella föreningar, konsulter och myndigheter på en konferens om biologisk mångfald i Höllviken i sydvästra Skåne. Under två dagar diskuterades biologisk mångfald och ett av konferensens teman var sandiga marker.

Gabrielle Rosquist från Sand Life var där och berättade om hur de sandiga miljöerna ska restaureras inom projektet. Deltagarna på konferensen välkomnade Sand Life, som kommer att dana om de sandliga markerna och förbättra förutsättningarna för den höga artrikedom som trots allt finns kvar i dessa marker.

Pål Axel Olsson berättade om den unika sandstäppen med sin unika växtlighet. Sandstäppen har ett rikt insektsliv, men alla skalbaggarna, fjärilarna och bina är inte direkt knutna till just sandstäpp utan finns i hela landskapet runtikring.

Pål Axel Olsson berättar om sandstäppens unika växter och rika insektsliv.

Pål Axel Olsson berättar om sandstäppens unika växter och rika insektsliv.

Sist så visade skalbaggsexperten Mikael Molander på den enorma artrikedom av skalbaggar som finns på sandiga marker. Av de nästan 600 rödlistade skalbaggarna som finns i Skåne förekommer 140 på sandig mark. Mikael poängterade att för många skalbaggar så är ett hårdare betestryck avgörande.

Mikael Molander berättar om skalbaggar på sandig mark. Foto Gunder Jönsson.

Mikael Molander berättar om skalbaggar på sandig mark. Foto Gunder Jönsson.

Deltagarna på konferensen välkomnade Sand Life, som kommer att dana om i de sandliga markerna och återskapa förutsättningar för den höga artrikedom som trots allt finns kvar i dessa marker.

Vill man se alla presentationerna så kommer dessa inom kort på Naturskyddsföreningens webb.

Naturvårdsverket stödjer Sand Life

Under 28 och 29 maj 2013 besökte Erik Hellberg och Josefin Olsson från avdelningen för genomförande på Naturvårdsverket Länsstyrelsen i Skåne för att utvärdera länets naturvård. I strålande sol passade man på att kika på ett av Sand Lifes områden, Hagestad naturreservat i Sandhammaren. Förvaltaren Magnus Jönsson berättade om de åtgärder som gjorts i området för att skapa en större variation i vegetationen och få tillbaka mer öppen sand. Samtidigt fick Naturvårdsverket veta vad som planeras inom projektet i området. Gabrielle Rosquist och Maria Sandell  berättade om vad som kommer att hända i stort inom projektet och diskuterade Naturvårdsverkets finansiering i Sand Life.

Bilder maj 2013 079Sand Lifes finansiärer Naturvårdsverket guidades i Natura 2000-området Sandhammaren i Skåne i slutet av maj.

Nu lär vi oss bränna

 

 

Naturvårdsbränning är en av de restaureringsåtgärder som kommer att användas i Sand Life. Den 26 mars samlas personer från förvaltning och ideella föreningar i Skyttepaviljongen, Hagestad för att få lära sig mer om denna urgamla skötselmetod. Föreläsare var Krister Larsson, Allma Natur och kultur, som har stor erfarenhet av naturvårdsbränning och  som varje vår är med och bränner ljunghedar och gräsmark  i Halland.

bränningskurs_26 mars 2013_magnus och krister

 

Naturvårdsförvaltare Magnus Jönsson (t.h.) som arrangerade kursen tilllsammans med Krister Larsson (t.v.), dagens föredragshållare.

Bränning var en vanlig skötselmetod i kulturlandskapet förr i tiden och har under senaste åren fått ett uppsving i naturvårdskretsar. Metoden har stora fördelar både biologiskt och ekonomiskt. Under dagen gavs historiska tillbakablickar på hur elden tidigare användes i landskapet. Tillsammans med Krister diskuterar vi också eldens eventuella för- och nackdelar för den biologiska mångfalden. Utrustning och säkerhet var andra ämnen under dagen.

Vi hade hoppats på att kunna få prov på tillvägagångssättet, utrustning och säkerheten. Tyvärr så gjorde den sena våren att vi inte fick lov att själva pröva på att bränna då snön fortfarande låg kvar på Österlen. Men Krister visade upp sina viktigaste redskap – räfsan och vattenkannan.

kristerlarsson_26 mars 2013_krister med vattenkannan

Projektgruppsmöte 19 december

Onsdag 19 december träffades projektgruppen för ett planeringsmöte på naturum Vattenriket i Kristianstad. Här planerades allt från ekonomi till hemsida och nu känns det att vi kommit igång. Mycket tid lades på att diskutera metoder för uppföljning. Hur ska vi på bästa sätt fastställa att åtgärderna ger resultat? Innan vi sätter igång med åtgärder kommer det göras inventeringar på många av områdena. Lunds universitet är den projektpartner som är ansvarig för denna åtgärd.

Pål-Axel Olsson från Lunds universitet presenterar metoder för uppföljning

Pål-Axel Olsson från Lunds universitet presenterar olika metoder för uppföljning av växter och djur.