Tyska Sandrasen besöker Sand Life

Under tre intensiva dagar visade Sand Life upp sina vackraste områden och diskuterade sandmarksskötsel med representanter från det tyska Life-projektet Sandrasen www.sandrasen.se. Dagarna var mycket givande för alla inblandade och erfarenheter utbyttes av allt från restaureringsarbeten och Life-projekt. Den förste juni besöktes Hallands sanddyner och Pamela, Holger, Andreas och Sussanne blev guidade runt bland de röjningar, bränningar och schaktningar som gjorts.

Tyska Sandrasen besöker Sand Life

Tyska Sandrasen besöker Sand Life

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi besökte olika typer av sandmarker och tittade på ytor där bergtall avverkats på Hökafälet, den restaurerade Vapnö grustäkt med blommande hårginst samt Haverdal där vresros grävts bort, säger Manus Nystrand, regional projektledare i Halland. Solen var med oss under dagen och ett fåtal sandbin tittade fram i Vapnö där vi visades runt av Kill Persson”.

I Skåne visade och berättade professor Pål Axel Olsson om sina undersökningar i sandstäppsområden. Deltagarna kunde njuta av blommande sandnejlika och se den karakteristiska tofsäxingen vid bland annat Everöd och i Vitemölla.

Blommande sandnejlika vid Bosarp

Blommande sandnejlika vid Bosarp

 

 

 

 

 

 

 

 

Hur man kan öppna upp tallskog på sanddyner studerades vid Gropahålet och hur man kan återskapa det forna brukandet av sandmarker vid Drakamölla. Som avslutning avnjöt deltagarna sin medhavda fika i en av solgroparna norr om Klammersbäck.

IMG_1156