Nu tas vresrosen bort inom Böda östra på Öland. De kustnära sanddynerna blir mer lättillgängliga för oss besökare samtidigt som varierande miljöer skapas för områdets växt- och djurliv. Vresrosen kommer ursprungligen från Japan och har planterats i kustnära sanddyner för att binda sanda sanden. Rosplantorna visade sig vara effektiva på att sprida sig och täcker på många håll de tidigare öppna kustområdena. Idag är det en brist på solbelyst sand och därför grävs vresrosorna upp för att få bort alla rotdelar.

En sandblotta har skapats där det tidigare stod ett buskage med vresros.

En sandblotta har skapats där det tidigare stod ett buskage med vresros.

 

Vresrosen har även stått där det finns klappersten.

Vresrosen har även grävts bort där det finns klappersten.

 

 

 

 

 

 

Share →